SATSGJÄRING
Sats
Sats er en alkoholholdig väske til destillasjon. Man gjärer ”vin” på sukker uten noen krav til smaken. På kort tid vil man få så höy alkoholstyrke som mulig. Bakegjären gjärer til ca. 12% alkohol, under spesielle forhold til 13%. Man bruker å regne 13 % som det optimale og den sikreste måten å komme dit er å bruke hurtiggjär.
For å kunne gjäre, må sukkeret väre helt opplöst i vann. 17 gram sukker gir 1% alkohol pr. liter sats. I gjäringskaret må det ikke fylles opp til mer enn 2 dm fra toppen, slik at satsen ikke skummer over. I en 25 liters dunk kan det således ikke gjäre 25 liter, närmere 20-22 liter
Under gjäringen spiser gjärsvampene opp sukkeret og lager to biprodukt: alkohol og kullsyre. Kullsyren plupper ut gjennom gjärlåsen og alkoholen blir igjen i satsen. For at satsen skal holde ut så lenge som mulig, gir man den de beste forutsetningene. Gjären starter bedre på oksygenrikt vann fra en dusj. Deretter gir man den best mulige näring i form av gjärnäringssalt og en temperatur på mellom 20-25°C som den stortrives i.
Gjäringen gir selv en temperaturökning på ca. 2-5°C. Når temperaturen er under 18°C stopper gjäringen til temperaturen öker igjen. En stor flate på gjäringen gjör at kullsyren fort kan forlate satsen (fyll ikke glassballongen opp til halsen). Gjäringen kan fremskynnes ved å riste satsen slik at kullsyren raskere forlater satsen. En stormgjärende sats skal man ikke riste om den skal bli stående i gjärkaret.
En större gjäring, for eksempel ett fat med 100 eller 200 liter, gjärer raskere enn en liten gjäring. Ved 11-13% alkohol går gjären i dvale og synker til bunns. Dette kan påskyndes gjennom tilsetning av klaringsmiddel for vin. Den klare satsen tappes deretter over på destillasjonsapparatet og destilleres. Klar sats må ikke stå med bunnsatsen lengre enn i 3 uker. Den må i så fall tappes om, slik at bunnsatsen ikke forårsaker at satsen surner eller oksiderer.
Når satsen ikke stormgjärer, skal en gjärlås med vann väre satt på. Vannlåsen hindrer luften å komme til satsen. Syren i luften vil oksidere alkoholen til eddik. Under gjäringen blir satsen beskyttet av kullsyren, som er tyngre enn luft, og ligger ytterst som et beskyttende lokk.