Aktivt kull
Aktivt kull
Aktivt kull finnes i mange ulike sorter og karakteriseres av adsorbsjonsstruktur og spesielle poröse sammensetninger. Kullet får sine egenskaper gjennom produksjonsmetode og råmateriale. Kullet absorberer forurensningen gjennom en kombinasjon av mange ulike faktorer.
Kullet er veldig poröst med en stor overflate, vanligvis mellom 400-1600 m2/gram. Porene kan sammenlignes med ett enormt stort antall naturlige kanaler eller hullrom tilfeldig festet sammen med hverandre i en gjennomgående struktur. Kullet kan sammenlignes med små svamper der forurensningen absorberes i kanalene. Effekten av den aktive styrken er adsorberingen mellom ytterog innerflater. Kullet har en kjemisk, fysisk og en elektrostatisk styrke.
Aktivt kull produsert fra vanlig kull, kan väre brutt steinkull eller produsert av ulike materialer som tre, kokosnöttskall, torv eller avfallsprodukter fra oljeindustrien. Vanlig kull er ikke aktivt og inneholder en mengde stoffer som bl.a. tjäre. Når man tenner på kull, gir disse fra seg varme. Når man produserer aktivt kull, varmes vanlig kull opp til en meget höy temperatur, over 1000°C. Da går forskjellige stoffer over til gass og forsvinner fra kullet, som igjen medförer at kullet blir elektrisk ladet. Tilbake blir det en masse tomme kanaler/rom som man ser i for eksempel en svamp.
Noen substanser i forskjellige grunnmaterialer fordamper på forskjellige temperaturer. På denne måten kan man styre porösiteten. For å få ytterligere kanaler/porer, blåser man inn vanndamp på 130°C i kullet. Ved å velge grunnmateriale, temperatur og behandlingsform (damp, vannsuperoxid etc.) kan man skreddersy porenes utseende, mengden porer (måles i m2/gram og pleier å ligge mellom 400-1600) og den elektriske ladningen.
Forskjellige grunnmaterialer veier ulikt og derfor veier for eksempel steinkull dobbelt så mye som torvkull, hvilket betyr den dobbelte prisen for kull med samme volum. Forskjellige materialer har en höy andel fordampningsbart innhold og gir stor adsorbsjonsflate. Man skreddersyr disse porer for sine formål (de formes slik at fuselolje m.m. passer akkurat i porene). For alkoholrensingen finnes det kun ett lite antall anvendelige kullsorter. Utover porene, formet slik at önskede forurensninger fester seg i dem, er kullet også elektrisk ladet.
Forurensningene fester seg også utenpå kullet, som om det skulle värt en magnet. Ved filtrering i rör, skal man ikke helle igjennom to ganger, for andre gangen lösner forurensningene som henger utenpå kornene. Foruten kornets struktur, spiller tre elementer inn; kornets störrelse, kontakttid og kontaktflate. Se under RENSING MED AKTIVT KULL.
Aktivt kull er alltid aktivt
Aktivt kull er elektrisk ladet (kan sammenlignes med en magnet) og kommer alltid til å väre aktivt. Det eneste som kan hende, er at kullet kan bli mettet med forurensninger. Da er det ikke plass til mer, verken inni eller på ytterflatene og kullet slutter å absorbere. Fjerner man forurensingen, fungerer kullet igjen. Gjenbruk er dyrere enn å kjöpe nytt kull og praktiserer derfor ikke i hjemmet.
Hvor mye kull brukes
De fleste kullsorter har de samme egenskaper. 1,8-2 liter holder til 4-5 liter ca. 40 % sprit. Noen sorter holder til det dobbelte. Den beste rensemetoden er filtrering gjennom ett kullfilter i ett rör. Röret inneholder ca. 2 liter kull. Noen ganger blir rensingen ikke perfekt, da renser man en gang til og resultatet blir bra. Det siste kullet har nesten all effekt inntakt og brukes derfor som förste kull neste gang. Man forbruker og betaler kun for en porsjon kull.
Akvariekull
Kan ikke brukes med godt resultat. Akvariekull har gjennomgående for stor kornstörrelse. Akvariekull produseres av de mest skiftende råvarer, f.eks. dyreben,blod osv. De billige råvarene kan til og med kan sette smak på spriten slik at den blir dårligere enn för rensingen.
Bunnfall i spriten
Innimellom får man grått bunnfall i spriten. Ofte er dette kalk og mineraler fra vannet som man har spedd ut spriten med. Derfor skal man alltid benytte mykt eller mineralfritt vann til utspedning. Noen typer aktiv kull kan gi grått bunnfall i spriten. Som regel holder det å rense om den förste halvliteren. Det er også viktig å bruke tilstrekkelig godt filtreringspapir.